Julesweater

Grøn glæde: En bæredygtig julekalender

Julekalenderens små godter og overraskelser er en dejlig tradition, som børn over hele Danmark går og glæder sig til hvert eneste år. 

Men desværre er de tomme plastikmarchpinde, bittesmå legetøjsdimser og engangsoversvømmede overraskelser også en betragtelig kilde til ressourcespild og unødvendigt affald.

Heldigvis behøver julekalenderen ikke at belaste miljøet. Med lidt kreativitet og omtanke kan du nemt sammensætte en bæredygtig julekalender, som både spreder juleglæde og glæder samvittigheden. Her er en guide til at give børnene en mindeværdig oplevelsesjulekalender i stedet for den kedelige engangsforbrugsvariant.

Første skridt er at finde en dejlig gammel trækasse, papkasse eller lignende, som du kan dekorere festligt med julepynt, maling og motiver. Måske ligefrem en gammel skotøjskasse eller lignende, der kan skæres hål til de små overraskelser. Inddrag gerne børnene i dekoreringsprocessen, så følger de med fra starten.

Overvej dernæst hvilke typer overraskelser, du kan planlægge til hver dag. Aktiviteter og oplevelser er altid bedre end fysiske gaver, der bare bliver glemt med tiden. Nogle idéer kunne være:

– At lave nissedekorationer sammen

– Bage julesmåkager eller hjemmelavet julekagemand

– Gå en tur for at lede efter naturmaterialer til juledekorationer

– Sy eller strikke et juleornament

– Lave et genialt snelunestadion i haven

– Brænde julemusik og hyggedanse rundt om juletræet

– Forestilling med dukketeater eller skyggeteater

– Julefilm og hjemmelavet popcorn

– Tur for at fodre byens fugle og egern

– Stearinlysværksted med gamle restmaterialer

Du kan kombinere disse oplevelser med små håndholdte overraskelser og lækkerier. God bæredygtig inspiration kunne være:

– Hjemmelavede hasselnøddetrøfler indpakket i vokspapir

– Pæne skriveredskaber af træ

– Friske nødder og bær fra skoven

– Stearinlys i dekorative former

– Små julebogmærker

– Gaveæsker af presset, formet frøpapir

– Pressede blomster og urter til thee

– Lokale råvarer som honning eller sirup

– Små portioner økologisk pålæg eller oste

– Bolsjer fra den lokale bolchebutik

– Et lille stykke julepynt i træ eller keramik

– Grønne krydderiposer til gløgg eller te

Du kan også lade nogle dage være gåde- eller rækkefølgedage, hvor en aktivitet først fuldbyrdes over flere dag i en række. Forhindringsbaner nævnes tit som kilde til stor juleglæde uden at koste alverden.

Involver børnene i selve madlavningen, bagningen og håndværket undervejs – så bliver hele aktiviteten en oplevelse i sig selv. Genbrug også alt indpakningsmateriale, bånd, fløjlsbånd og andet pynt fra år til år, så undgår du en masse unødvendigt affald.

I naturen kan I hvert år finde masser af fint pynt til kalenderen – kogler, blomster, mos, grankviste, kattejakker og alt muligt andet. Dekorative fine opbevaringsbokse kan også ofte genbruges som flotte julekalenderholdere, hvis man pynter pænt op med naturmaterialer og finere bånd.

Med denne mere bæredygtige julekalendertradition folder I juleforventningens glæde og overraskelserne ud over hele december. I stedet for kedsommelige plastikbakker og juledims, I kun beholder i et halvt år, bliver denne tid en meningsfuld og minderig familietradition og måned.

I får skabt utallige dejlige stunder sammen, samtidig med at I holderen forbruget på et minimum og i stedet glæder både børnene og naturen med håndlavede glæder og oplevelser. Så kan I med god samvittighed glæde jer til en jul med bløde værdier og små fødder uden at svigte jeres grønne intentioner.

Læs flere grønne artikler på www.travelgreen.dk.